Aktivnosti

Izveštaj o radnoj poseti supruga diplomatskog kora Islamske republike Iran

10. decembar 2014.

Centar „Kuća svetlosti“ su dana 10.12.2014. posetile supruge predstavnika diplomatskog kora Islamske republike Iran, na čelu sa suprugom njegove ekselencije g-dina Majid Fahim Poura. Svrha posete je bila početak saradnje između Irana i Srbije i doniranje novčanih sredstava za Novogidišnje paketiće za slepu decu Beograda i Novog Sada.

Predsednica Centra „Kuća svetlosti“ prof. dr Zorica Savković se na početku razgovora zahvalila gošćama na izdvojenom vremenu i predstavila Centar kao neprofitnu organizaciju posvećenu sleporođenim bebama i deci. Naglasila je da organizujemo dobrotvorne akcije u cilju poboljšanja kvaliteta života slepe populacije u Srbiji i njihovog uključivanja u socijalnu zajednicu.

Dr Savković se zalaže da ostvari njenu ideju koja se rodila još pre 15 godina, da se podigne Ustanova u kojoj će se brinuti o slepoj deci pre polaska u školu.

Posle iscrpnog objašnjenja Projekta doktorka je rekla da sad imamo Novogodišnju akciju - prikupljamo paketiće za mališane koje ćemo im podeliti u Pozorištu za decu posle predstave, jedna od predstavnica diplomata se zainteresovala pitala je da li se predstave za slepe razlikuju od predstava za decu koja vide.

Žene diplomata su pokazale gest humanosti i izdvojile sumu novca kako bi pomogle u realizaciji aktivnosti povodom dodele paketića za Novu godinu. Doktorka Savković je uručila Zahvalnicu suprugi ambasadora Iranske republike.

Na sastanku je bilo reči i o pravljenju Srpsko-Iranskog Udruženja za slepu decu. Upoznali smo ih da smo u fazi otvaranja odeljenja Kuce svetlosti u BiH. Drage gošće su ponudile svoju pomoć, tako da se nadamo da ćemo nastaviti saradnju. Nekada je dovoljna i moralna podrška.

Radnu posetu smo završili obilaskom prostorija našeg Centra, gošće su bile zadovoljne kako je sve toplo, čisto, lepo. Doktorka je objasnila da je prostor uglavnom naš administrativni deo i jednim delom savetodavni, imajući u vidu da se aktivnosti Centra „Kuće svetlosti” odvijaju na terenu.