Aktivnosti

Svetski dan slepih i slabovidih

15. oktobar 2014.

Centar „Kuća svestlosti“ je sada već tradicionalno – po drugi put 15. oktobra 2014. obeležio Svetski dan slepih i slabovidih osoba u svečanoj sali Privredne komore Srbije uz prisustvo visokih državnih, diplomatskih i drugih zvanica.

Svečanost je počela obraćanjem v.d. predsednika PKS Milivoja Miletića, zatim se prisutnima obratila osnivač i predsednica Centra “Kuće svetlosti” prof. dr Zorica Savković, ona je istakla da u Beogradu još uvek nema jaslica, vrtića, predškolskih ustanova niti organizovane podrške slepoj deci. Upravo iz tih razloga rodila se ideja o projektu “Izgradnja ustanove za rehabilitaciju i zbrinjavanje slepe dece i omladine „Kuća Svetlosti - 2014", a uz pomoć ljudi dobre volje, već smo načinili prve korake u stvaranju uslova za izgradnju prve evropske «Kuće svetlosti sa tematskim parkom tame», koja će se nalaziti u Beogradu i gde će na jednom mestu biti dom i siguran kutak za svu slepu decu. Cilj je da se ova deca obrazuju i pripreme za samostalan život i privredjivanje. Da budu punopravni članovi ovog društva, a ne socijalna kategorija.

Planiramo da napravimo prvi tematski park tame u Evropi, gde će sva deca koju je priroda podarila vidom moći da osete kako je deci koja ne vide.

U našoj misiji, privukli smo inostanu pažnju tako da je juče u Privrednoj komori Srbije potpisan Memorandum o razumevanju između Centra „Kuće svetlosti“ i Soravia group iz Austrije, gde su naši prijatelji iz Beča prihvatili da kao gest humanosti finansiraju izradu idejnog projekta „Kuća svetlosti sa tematskim parkom tame“.

Zahvalnice za pomoć pri ostvarenju projekta “Izgradnja ustanove za rehabilitaciju i zbrinjavanje slepe dece i omladine „Kuća Svetlosti - 2014" i pokloni – ručni rad slepe dece, uručene su Željku Sertiću, ministru privrede, Milivoju Miletiću, v.d. predsednika PKS, Branislavu Popoviću, v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Dragiši Vujoviću, v.d. direktora JKP Infostana, Branku Milovanoviću, izvršnom direktoru za poštansku mrežu JP Pošte Srbije. Zahvalnice su dodeljene gradonačelnicima Beograda i Novog Sada, predstavnicima gradskih uprava i Miloradu Mandiću Mandi, direktoru dečjeg pozorišta „Boško Buha“. Direktorki škole iz Zemuna su uručeni poklon vaučeri za opremanje senzomotorne sobe.

Program se nastavio uz dečju pesmu. Horu od 11 dece škole „Veljko Ramadanović“ se pridružio i gospodin Manda koji je sa njima otpevao pesmu “S one strane duge”.